Vin - T
Leuke druiven weetjes

Met regelmaat krijgen wij de vraag waarom onze wijnen zo mooi vol, fruitig en krachtig zijn. Die vraag heeft meerdere antwoorden zoals de grondsoort, de hellingsgraad ten opzichte van de zon, de ouderdom van de wijnstokken (La Gontarde +/-60jaar) (Lous Grezes+/-35jaar), in belangrijke mate de toewijding van de wijnboer en uiteraard ook de druiven. Daarom enkele druiven weetjes over de voornaamste druiven in ons wijngamma.

Grenache

Leuke druiven weetjes: de Grenache druif

Grenache druiven

In Frankrijk vindt men deze druif vooral terug in de Rhône vallei en in de wijnen van de Chateauneuf-du-Pape. De druif kan lang rijpen en dus veel natuurlijke suikers aanmaken en word meestal gebruikt voor zijn mooie fruitige aroma’s (aardbeien en frambozen). Vanwege deze eigenschappen word de Grenache regelmatig gebruikt om te mengen met andere druivensoorten.

Syrah

Leuke druiven-weetjes: de syrah - druif

Syrah-druiven: klaar om te oogsten!

De Syrah Druif of Shiraz druif, naargelang het land waar de druif aangeplant werd, heeft een lange geschiedenis achter zich. Zo zou de druif tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht zijn. Over de herkomst zijn er veel verhalen geschreven uit alle windstreken. Logisch ook want iedereen wil zich deze prachtige druif toe-eigenen.

De druif heeft veel zon nodig en  doet het dan ook het beste in een warm en droog klimaat. Het is een sterke druif en wanneer met zorg gecultiveerd, heeft hij een dikke schil. Hierdoor krijgen de wijnen een mooie volle kleur, veel mooie tannine met diepgang en een hoge kwaliteit. De wijnen hebben een ietwat peperige tot chocolade tinten en zwarte kersen en bessen smaak en geur. De afdronk heeft – zeker als de wijn meer dan 10 jaar oud is – een vleugje tabak, leer en natuurlijk cacao.

Mourvèdre

leuke druiven weetjes: mourvèdre druif

Mourvèdre druif

De Mourvèdre of Monastrell is afkomstig uit Catalonië en is een veeleisende druif die veel warmte en vochtigheid nodig heeft en rijke wijnen met veel alcohol en tannine garandeert.  Het is een druif die meestal wordt gemengd met andere druivensoorten om de wijn meer complexiteit te geven bij het rijpen. In Zuid-Frankrijk wordt hij in de regel gebruikt in assemblages met de Grenache en Syrah. Dit geeft fruitig, kruidige bewaarwijnen.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Phone: 0473 96 94 67
Molenstraat 16
2560 Nijlen