Vin - T
Asperges à la flamande maar dan anders

Asperges met zoute boter, zachte citroentijm, kerstomaatjes, een gepocheerd eitjes en in de schil gekookte krielaardappeltjes.

WijnsuggestieCharme Blanc 2013

Deze droge witte wijn werd volledig naturel gemaakt op de oude wijze van Chateauneuf-du-pape.   Zijn natuurlijke veroudering past uitermate goed bij dit leuke, gemakkelijk te bereiden gerecht. Op basis van 60% grenache blanc en 40% Ugni blanc van wijnstokken van 60jaar en ouder met slechts 15hl opbrengst per hectare. Wij zijn alvast fan!
Asperges a la flamande, te serveren met een Charme Blanc

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 500gr asperges
  • roomboter
  • citroentijm
  • 10 kerstomaatjes
  • 2 eieren
  • azijn
  • 6 krielaardappeltjes
  • Fleur de sel, Peper

Recept voor de asperges

Kook de krielaardappeltjes in de schil (dat is gewoon lekkerder) tot ze gaar zijn en laat ze afkoelen. Wanneer afgekoeld kan je de schil er makkelijk afnemen. Warm ze op, op een zacht vuur met een klein beetje boter.

Schil de asperges aandachtig met een dunschiller. Zelf  heb ik ze graag nog licht krokant, maar dat kan je natuurlijk zelf bepalen. Neem hiervoor een grote steelpan met een mooie klont boter en een bodempje water. Kruid met wat peper en zout en laat ze op een gemiddeld vuur garen voor +/- 4 à 5 minuten (= licht krokant).

Voor de gepocheerde eieren:

Neem een hoge kookpot om de eieren te pocheren. Hoe hoger de pot hoe gemakkelijker. Vul de pot 3/4de met water en breng aan de kook. voeg een royale scheut azijn toe aan het water tot het water licht zurig proeft. De azijn zal ervoor zorgen dat het eiwit straks beter stolt. breek elk ei in een aparte koffiekop. hou het eigeel heel. Zet het vuur zachter zodat het net niet meer kookt. giet het ei voorzichtig in het midden van de pot. Na 1 à 2 minuten is het ei voldoende gaar . De dooier van een gepocheerd ei hoort nog lopend te zijn. Haal het gepocheerde ei voorzichtig met een schuimspaan uit het water en snij eventueel los hangend eiwit weg.

De saus is heel eenvoudig. laat de boter smelten en voeg hier wat fleur de sel en peper aan toe naar eigen smaak. Voeg de citroentijm en de in partjes gesneden kerstomaatjes toe en laat deze nog even mee opwarmen net voor je alles op het bord gaat leggen.

Zalig!

Smakelijk

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Phone: 0473 96 94 67
Molenstraat 16
2560 Nijlen